Aquest any hem celebrat els 40 anys del nostre grup de teatre, i no ho podiem fer d’una altra manera que fent el que més ens agrada, fent teatre!!! Actors i actrius, papes i mames, tramoies i tècnics, grans i petits… ningú es va voler perdre la nostra particular festa del teatre: un cap de setmana sencer veient i fent teatre!!! Però això no és tot, els actes de celebració de l’aniversari han durat tota la tardor, des de la festa major del nostre poble al Setembre amb la representació de “Fuita” fins al desembre de 2021, amb 4 representacions d'”Els Pastorets”.

El cap de setmana del 23 i 24 d’octubre ha estat l’acte central de la nostra celebració: 12 obres de micro teatre, un curtmetratge i dues grans estrenes van omplir el Casal Cultural Codinenc i el Centre Cívic de Sant Feliu de Codines; sense oblidar-nos de l’exposició de fotos que omple el vestíbul i el primer pis del Casal!!!


La festa va començar el dissabte 23 d’octubre a primera hora de la tarda, al Centre Cívic. La nostra secció infantil va inaugurar la celebració amb “L’atrapasomnis”, una entranyable història sobre l’Ari i el seu amic imaginari, l’Uri, que ens parla dels somnis i les pors que tenim a mida que ens anem fent grans. Una obra representada per nenes i joves de 4 a 16 anys que van deixar el llistó molt alt!!!

Seguint amb la secció jove, van representar “Las cloquetas” i “Tarzán en casa”, dos fragment de l’obra “Mareig” amb els que no vam poder parar de riure!!! I per acabar la tarda, es va projectar el curtmetratge de “Cookies”, una obra representada uns anys abans pels mateixos nois i noies i que vam poder gravar durant l’estiu. Una manera completament diferent de fer teatre!!!

Després d’un breu descans per carregar les piles, vam seguir amb la sessió de nit, 5 representacions curtes de temàtica molt diversa.

Començant per “Les petites coses”, un fragment representat per 5 dones veteranes del nostre grup que han tornat a pujar a l’escenari després d’uns quants anys, per riure i fer-nos riure a tots amb la seva particular conversa sobre els homes. Tot seguit, una part de la seccuó jove ens va representar “Estupendaaa”, un fragment de l’obra “Això no és vida” on una jove ens explica la seva vida acompanyada de quatre paletes moooolt atents. I per seguir amb les rialles, “Home sweet home”, barrejant actors de diverses edats per representar una família una mica oblidadissa al menjador de casa seva. Vam continuar amb “Aquell petit tu”, una altra representació feta per dones que feia temps que no pujaven a l’escenari, però van aconseguir que ens ho passéssim d’allò més bé parlant dels seus fills. Semblava que no haguéssin deixat de fer teatre!!!

I per acabar, “Ella”, obra representada per tres membres actius del grup que tracta sobre la violència de gènere. Un text colpidor, dur, i uns actors que ens van posar la pell de gallina amb la seva representació!!!

La festa va seguir el diumenge 24 d’octubre, a les 10 del matí, amb l’estrena d’una de les dues obres de gran format: “Claymoore” , de creació pròpia; representada per joves del grup de 16 a 21 anys.

“Claymoore” és la història d´una noia que no sap el que li passa, és l’adolescència mal portada, és la incomunicació amb uns pares que no volen acceptar els problemes de la seva filla i quedar malament davant els seus amics. Aquesta noia, la Clara, es veu tancada a Claymoore, un hospital psiquiàtric on coneixerà altres noies, amb problemes molt més greus i a Lisa, una sociòpata que gaudeix sent la líder de les pacients i creant problemes al personal de l’hospital. Aquí, la Clara intentarà trobar-se a ella mateixa.

Una obra dura, que tracta temes difícils com les malalties mentals i el suïcidi, amb la que els nostres joves actors ens van deixar els nervis a flor de pell i el cor accelerat. Una molt bona interpretació per començar el dia!!!

Seguidament, un altre grup de petites representacions còmiques fetes per diversos grups de joves i no tan joves del grup. Començant per “El catecisme” un fragment de l’obra “El florido pensil”, on 4 adults fent-se passar per nens ens expliquen de manera còmica les seves experiències a l’escola cristiana durant el franquisme. Tot seguit veiem “Vida de creient” de la mà dels joves del grup, fragment de l’obra “Tu, així, no surts de casa!” on una noia ens explica la seva vida dedicada a la religió, i la família i amics que l’envolten.

I els dos últims fragments van ser representats per jovent que havia estat tota la vida al nostre grup, que hem anat veient com créixer com a persones i que han tornat a casa per aquest aniversari. Primer, “Al final tothom mor”, una història de viatges temporals que t’atrapa fins al final. I després, “Vernissatge”, on veiem una parella que rep la visita d’una amiga a la que no vèien des de feia temps i a la que li expliquen la seva meravellosa vida.

I per acabar aquest cap de setmana tan emocionant, tan nostre, l’estrena de la segona obra de gran format de la festa: “El diari d’Anna Frank”, de Rafael Aguilar representada per actors i actrius del grup de diverses edats.

El “Diari d´Anna Frank” reflexa la forma de pensar i de viure d’una nena: Anna Frank. Ella és jueva i es va veure obligada a conviure durant dos anys en el reduït espai d’unes golfes per refugiar-se de la persecució nazi. La convivència s’organitza a base d’horaris, sacrificis, torns… i sobre tot por, angoixa de ser descoberts. Dins d’aquest ambient, Anna viu el despertar de l’adolescència amb la rebel·lia pròpia d’una generació que creu que pot millorar el món. Però sobretot, Anna vol transmetre el seu ideal “Jo crec, malgrat tot, que les persones són bones en el fons del seu cor”.

Una representació que ens va emocionar a tots, que ens va fer caure la llagrimeta i que ens va fer reflexionar sobre aquesta història d’angoixa i de por però, sobretot, d’esperança.


Però durant aquest cap de setmana de celebració no només vam fer teatre. El mateix diumenge vam celebrar un dinar de germanor tots els membres del grups, des del més petit de la secció infantil fins al més veterà de tots, tècnics i tramoies, papes i mames, tothom qui és o havia estat al grup Deixalles 81 era benvingut. I després del dinar, una estona de micròfon obert per què tothom qui vulgués expliqués alguna anècdota o batalleta viscuda al grup: rere cortines, bolos, trobades, concursos… Perquè allà on anem, ja sigui per bo o per dolent, el nostre grup crida l’atenció, i ben bé que ens ho passem!!!!


40 anys ens han donat per molt a can Deixalles: des de la fundació del grup, l’any 1981, hem fet:

  • 86 estrenes de obres de gran format
  • 20 festivals infantils, que han fet un total de 85 “obretes”
  • 8 “revistes” o espectacles de varietats
  • 1 espectacle de pallassos
  • 40 Pastorets “grans”
  • 20 Pastorets infantils
  • 8 mostres juvenils, de les quals n’hem organitzat 7
  • 17 mostres infantils, de les quals n’hem organitzat 5
  • més de 300 “bolos” o sortides a fora
  • més de 110 pobles o ciutats visitats per tot Catalunya, inclosos un a Mallorca i un a la Catalunya Nord

I per recordar totes aquestes representacions, hem fet una exposició de fotos i trofeus al Casal Cultural Codinenc, un recorregut per la història del nostre grup, amb collages de cadascuna de les obres que omplen el vestíbul i la sala d’exposicions del Casal. També hem exposat alguns dels premis guanyats en concursos d’arreu de Catalunya i fora de la mateixa; i l’arxiu complet de programes i cartells de totes les estrenes i bolos realitzats pel grup!!!